Kirándulás a partvidéken - Wadi Shab - Sinkhole

8.30 -kor indulás a szállodából. Utazás A tengerpart mentén jellegzetes kis halászfalvakon át a Wadi Shab-hoz, mely Omán egyik legszebb wadi-ja ( a Wadi szó az arab/ héber nyelvekben völgyet jelent, mely esőzéskor a lehulló vizet elvezeti ). Megérzés után kis csónakokkal lehet eljutni a völgy belsőbb csodálatos oázisába. A völgyben több kristálytiszta édesvizű tó található, vízeséssel, barlanggal, mindenképpen javasolt a fürdőzés! Ebéd a Wadi Tiwi-nél, majd visszafelé látogatás a Bimmah víznyelőhöz,  az egyik legikonikusabb fürdőhely és természeti látványosság Ománban. Visszaérkezés Muscatba késő délután.

Wahiba Dűnék - Wadi Bani Khalid

Indulás a szállodából 08.00-kor, utazás a Wahiba Dűnékhez, mely UNESCO Világörökség. A 12.000 km2-en elterülő hatalmas dűnékből álló homoksivatag egészen különleges geológiai adottságokkal, növény- és állatvilággal rendelkezik. Látogatás egy beduin faluba.

Később autózás dzsippel a hatalmas dűnéken ( dune bashing ), kipróbálása kötelező! :)

Magunk mögött hagyva a Wahiba dűnéket, haladunk tovább a hegyek közé,  Omán leglátványosabb „Wadi”-jához ( a Wadi szó az arab/ héber nyelvekben völgyet jelent, mely esőzéskor a lehulló vizet elvezeti ). A Wadi Bhani Khalid oázis  tiszta édesvízében meg is lehet mártózni, felúszni a sziklák mentén egészen a forrásig.

Visszaérkezés Muscatba késő délután.

Nizwa -Jebel Akhdar ( Zöld-hegy )

Indulás a reggeli órákban a hotelből. Nizwa az ország belső területeinek legfontosabb városa, egykori főváros, az imámok otthona, vallási központ. Itt található Omán egyik legszebb erődje,  hatalmas körkörös alakú ágyútornyával. Később látogatás a bazárba és a közeli piacra. A bazár tökéletes hely az ajándéktárgyak megvásárlására, hiszen hagyományos, helyi kézműves termékeket tudunk beszerezni. Ezután utunk folytatódik Birkat Al Mauz településen keresztül Jebel Akhdar irányába. Jebel Akhdart más néven zöld hegynek is nevezik sok gyümölcs ültetvényének és rózsakertjének köszönhetően. Érdemes időt szánni erre a területre hisz lélegzetelállító sétát tehetünk a dombokon és völgyekben. Ezután a lenyűgöző kulturális nap után végéhez ér utunk. Útközben ebéd egy helyi étteremben.

 

Egész napos kirándulás  -  Barka - Rustaq - Wakan Village ( Jebel Akhdar )

E kirándulás során ellátogatunk a Hajar-hegység nyugati lábához, Batinah Régióba. Rövid megálló a Barka halpiacon, majd utazás tovább Rustaq-ba. Rustaq városa  volt a 17. században az ország fővárosa a Yarubi uralkodók idején.  Erődjének alapjai már kb. 400 évvel az iszlám megjelenése előtt elkészültek, de a vár mai formája a  18. században épült ománi iszlám stílusban.  Az itt működő mecset volt korának kulturális központja, híres volt az Iszlám magas szintű oktatásáról.  A várat csodálatos dús datolyaültetvény veszi körül. A városhoz közel több termál forrás is található, a legfigyelemreméltóbb közülük az Ayn A’ Thowarah, mely vízhőmérséklete eléri a 45C-ot. Gyógyászat célokra is használják magas kéntartalma miatt. Piknik ebéd.

Később utazás tovább, fel a Jebel Akhdar egyik legszebb kis falvába, mely  tájfotósok kedvenc témája.  Egészen fantasztikus élmény, mikor a magasban megbúvó Wakan gránátalma teraszairól körbenézünk a környező hegyvonulatokra, miközben a hegyek visszhangozzák a völgyben meghúzódó másik kis falu müezinjének imára hívó énekét. Visszaérkezés Muscatba a délutáni órákban.

Jebel Shams – Misfah – Al Hamra egész napos program 


Indulás a szállodából Jebel Shams hegyei felé. A jebel Shams - azaz a Nap-hegy a legmagasabb a térségben ( 3000m ), itt található a Közel-Kelet Grand Canyonja. Érkezés után lehetőség nyílik fényképezésre,  a kanyonból páratlan kilátás nyílik a környező hegyekre, drámai mély kanyonokra. Később meglátogatjuk Al Hamra hegyi falut, ahol betekintést nyerhetünk egy helyi család otthonába,  bemutatják hogyan készítették jellegzetes ételeiket, kávéjukat és edényeiket a régi időkben. A következő megálló a közeli Misfaht Al Abriyeen falu, mely UNESCO által védett település. Festői kis falu,személyes kedvencem Ománban. Meredek lejtőn fekszik, girbegurba utcákon, hihetetlenül dús vegetáció között sétálhatunk a faluban. Megfigyelhetjük a helyiek életét, a jellegzetes falaj öntözőrendszert, a teraszos földművelést.

Igazi ománi kávét és friss datolyát kóstolhatunk a falu kis vendégházában, ahol nemrég Charles Herceg is vendégeskedett. 

Ebéd útközben egy helyi étteremben. Késő délután visszaérkezés Muscatba.

Wadi Al Arbyeen - Sinkhole

Találkozó a reggeli órákban. Indulás Muscat városából négykerék meghajtású járművekkel az Al Arbeieen felé, mely az egyik legszebb wadi Ománban, másfél órás autóútra Muscat-tól  (wadi – arab/héber hagyományos kifejezés, mely szó szerinti fordításban völgyet jelent. Bizonyos esetekben olyan kiszáradt folyómederre utal, mely a heves esőzések után megtelik vízzel). Pár kilométer elteltével utunk holdbéli tájon keresztül vezet Al Arbeieen Wadijáig, ahol az elképesztő kanyon meredek hegyei és szirtjeit között futó vízfolyások, dús növényzetű hegyi falvak és a kis zöldeskék tavak és medencék övezik. Ebéd után az út folytatódik a Bimmah Víznyelőhöz, mely az egyik legikonikusabb fürdőhely és természeti látványosság Ománban. Visszaérkezés Muscatba késő délután.