top of page
partvidék

Kirándulás a partvidéken - Wadi Shab - Sinkhole

8.30 -kor indulás a szállodából. Utazás A tengerpart mentén jellegzetes kis halászfalvakon át a Wadi Shab-hoz, mely Omán egyik legszebb wadi-ja ( a Wadi szó az arab/ héber nyelvekben völgyet jelent, mely esőzéskor a lehulló vizet elvezeti ). Megérzés után kis csónakokkal átkelünk a túloldalra, majd könnyű túra ( kb. 6 km oda-vissza )a völgy belsőbb csodálatos oázisába. A völgyben több kristálytiszta édesvizű tó található, vízeséssel, barlanggal, mindenképpen javasolt a fürdőzés! Ebéd egy tengerparti étteremben, majd visszafelé látogatás a Bimmah víznyelőhöz, mely az egyik legikonikusabb fürdőhely és természeti látványosság Ománban. Visszaérkezés Muscatba késő délután.

Wahiba Dűnék - Wadi Bani Khalid

Indulás a szállodából 08.00-kor, utazás a Wahiba Dűnékhez, mely UNESCO Világörökség. A 12.000 km2-en elterülő hatalmas dűnékből álló homoksivatag egészen különleges geológiai adottságokkal, növény- és állatvilággal rendelkezik. Látogatás egy beduin faluba.

Később autózás dzsippel a hatalmas dűnéken ( dune bashing ), kipróbálása kötelező! :)

Magunk mögött hagyva a Wahiba dűnéket, haladunk tovább a hegyek közé,  Omán leglátványosabb folyóvölgyébe. A Wadi Bhani Khalid oázis  tiszta édesvízében meg is lehet mártózni, felúszni a sziklák mentén egészen a forrásig.

 

Visszaérkezés Muscatba késő délután.

Nizwa -Jebel Akhdar ( Zöld-hegy )

Indulás a reggeli órákban a szállodából. Nizwa az ország belső területeinek legfontosabb városa, egykori főváros, az imámok otthona, vallási központ. Itt található Omán egyik legszebb erődje,  hatalmas körkörös alakú ágyú tornyával. Később látogatás a bazárba és a közeli piacra. 

Délután utazás tovább Birkat Al Mauz településen keresztül Jebel Akhdarra. Az út egy 30 km-es szerpentinen visz fel a hegytető falvaihoz, és varázslatos völgyeihez. Séta a Diana-kilátóhoz, a gránátalma és rózsaültetvényei között majd  a Wadi Bani Habib elhagyott falujába. 

Nizwa-Jebel Akhdar

Egész napos kirándulás  -  Barka - Rustaq - Wakan Village 

( Jebel Shams )

E kirándulás során ellátogatunk a Hajar-hegység nyugati lábához, Batinah Régióba. Rövid megálló a Barka halpiacon, majd utazás tovább Rustaq-ba. Rustaq városa  volt a 17. században az ország fővárosa a Yarubi uralkodók idején.  Erődjének alapjai már kb. 400 évvel az iszlám megjelenése előtt elkészültek, de a vár mai formája a  18. században épült ománi iszlám stílusban.  Az itt működő mecset volt korának kulturális központja, híres volt az Iszlám magas szintű oktatásáról.  A várat csodálatos dús datolya ültetvény veszi körül. A városhoz közel több termálforrás is található, a legfigyelemreméltóbb közülük az Ayn A’ Thowarah, mely vízhőmérséklete eléri a 45C-ot. Gyógyászat célokra is használják magas kéntartalma miatt. Piknik ebéd.

Később utazás tovább, fel a Jebel Akhdar egyik legszebb falvába, mely  tájfotósok kedvenc témája.  Egészen fantasztikus élmény, mikor a magasban megbúvó Wakan gránátalma teraszairól körbenézünk a környező hegyvonulatokra, miközben a hegyek visszhangozzák a völgyben meghúzódó másik kis falu müezinjének imára hívó énekét. Visszaérkezés Muscatba a délutáni órákban.

Jebel Shams – Misfah – Al Hamra egész napos program 

Indulás a szállodából Jebel Shams hegyei felé. A Jebel Shams - azaz a Nap-hegy a legmagasabb a térségben ( 3000m ), itt található a Közel-Kelet Grand Canyonja. Érkezés után lehetőség nyílik fényképezésre,  a kanyonból páratlan kilátás nyílik a környező hegyekre, drámai mély kanyonra. 

Később meglátogatjuk Al Hamra hegyi falut, ahol betekintést nyerhetünk egy helyi család otthonába,  bemutatják hogyan készítették jellegzetes ételeiket, kávéjukat és edényeiket a régi időkben. 

A következő megálló a közeli Misfaht Al Abriyeen falu, mely UNESCO által védett település. Festői kis falu, meredek lejtőn fekszik, girbegurba utcákon, hihetetlenül dús vegetáció között sétálhatunk a faluban. Megfigyelhetjük a helyiek életét, a jellegzetes falaj öntözőrendszert, a teraszos földművelést. Igazi ománi kávét és friss datolyát kóstolhatunk a falu kis vendégházában, ahol nemrég Charles Herceg is vendégeskedett. 

Ebéd útközben egy helyi étteremben. Késő délután visszaérkezés Muscatba.

Wadi Al Arbyeen - Sinkhole

Indulás Muscatból négykerék meghajtású járművekkel az Al Arbeieen felé, mely a partvidék egyik legszebb folyóvölgye, másfél órás autóútra Muscat-tól. 

Pár kilométer elteltével utunk holdbéli tájon keresztül vezet Al Arbeieen Wadijáig, ahol az elképesztő kanyon meredek hegyei és szirtjei között futó vízfolyások, dús növényzetű hegyi falvak és  kis zöldeskék tavak és medencék övezik. 

 

Ebéd után az út folytatódik a Bimmah Víznyelőhöz, mely az egyik legikonikusabb fürdőhely és természeti látványosság Ománban. Visszaérkezés Muscatba késő délután.

bottom of page