top of page
  • Szerző képeBarbara Nemeth

Wadik Ománban - tudnivalók csobbanás előtt....

Frissítve: 2019. jún. 2.

Wadik Ománban - fürdőzési etikett

"Egyáltalán, mi is az a Wadi??" szokták kérdezni az Ománban frissen landoló vendégek. Egy fix, aki több napra érkezik, minimum egyet a számos ománi wadi közül látni szeretne.

A „wadi” szó az arab/ héber nyelvekben völgyet jelent, mely esőzéskor a lehulló vizet elvezeti. Tulajdonképpen arról van szó, hogy az ománi hegyek kopár kőzete nem tudja az időnként nagy mennyiségben lehulló esőt magába szívni, így a víz ezekben a medrekben (melyeket egyébként a csapadék vájt ki évmilliók során) folyik el, megtalálva útját a tengerhez. Ezekben a völgyekben a friss víz jelenléte miatt csodálatos, dús a vegetáció, fantasztikusak a víz által az évezredek során idesodort sziklaképződmények, kisebb vízesések, zúgók, és helyenként festői kis falvak, ahol a helyiek növénytermesztés révén próbálják kihasználni a völgy ritka kincsét, az édesvizet.

Az ománi wadikban egész évben megtalálhatók kisebb- nagyobb természetes medencék, melyek kristálytiszta édesvize fürdőzésre hívogatja az embert, különösen, ha a melegebb hónapokban jár arra.

Érdemes viszont odafigyelni, hogy a helyiek - bár nagyon békések, barátságosak a turistákkal - mégsem veszik jónéven, ha az ember bikinire vetkőzve fürdik, napozik, sétál a környéken. A megfelelő fürdő öltözetre az utóbbi időben tábla sőt helyi őr is figyelmezteti a látogatókat.


Hölgyeknek a fürdőruhára egy rövid ujjú pólót, és egy rövidnadrágot, férfiaknak a hagyományos hosszabb fürdőnadrágot és pólót célszerű viselni.

Ezen kívül nem árt egy törülköző, és vízi gumicipő ( a medencék között időnként kavicságyon kell átkelni ), víz, sapka, és NAPTEJ minden mennyiségben!

A Wadi Bani Khalid, Wadi Shab bejáratánál-ban van lehetőség az átöltözésre.


265 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page