top of page
  • Szerző képeBarbara Nemeth

Arábia édenkertje - Salalah

Frissítve: 2023. szept. 11.

Salalah Omán legdélebbi - Dhofar régiójának fővárosa, az ország második legfontosabb városa, 1000 km-re a fővárostól. Dhofart a "tömjén országának" is nevezik, mivel a tömjén az ókorban fontos kereskedelmi árucikke volt ennek a vidéknek. A tömjénfa kristályosodott gyantája maga tömjén rög, mely parázsra dobva intenzív és nagyon erős füstölésbe kezd és már az ókori többistenhívő vallások szertartásaiban is fontos szerepet töltött be. Tömjén illatot errefelé szinte mindenhol érez az ember - szállodákban, mecsetben, üzletekben, bazárban - szóval mindenhol füstölik.


Dhofar történelme, és kulturális hagyományai inkább kötődnek a közeli Jemenhez mint Omán egyéb régióihoz - ez talán azzal is magyarázható, hogy Omán északi - termékenyebb, gazdagabb, sűrűbben lakott területei hatalmas távolságra vannak innen, és a két térség közötti óriási rész szinte teljesen lakatlan ma is.

Dél-Jemen és Dhofar is a titokzatos Hadramut Birodalom része volt az ókorban.

Ebből a korból számos emléket őriz Salalah.


Dhofar éghajla is eltér Omán más tájaitól. Nagyon érdekes, hogy az Arab-félsziget e kis részét éri csak el a keletről érkező monszun, így Dhofarban több eső esik és sokkal kiegyensúlyozottabb a hőmérséklet egész évben. A nyári hónapokra esik az un. khareef, a monszun időszak ( a khareef szó arabul őszt jelent ).

Ekkor - míg az ország egyéb része szó szerint izzik (nem ritka nappal a 45-48C ) - lent délen javában zajlik a Salalah fesztivál, és főleg az öböl menti országokból érkező turisták töltik meg a tengerparti szállodákat, hogy élvezzék egy kicsit az enyhébb, hűvösebb, nedvesebb klímát. A Salalah-ba látogatók mély zöld trópusi vegetációval, buja folyóvölgyekkel, zöldellő hegyekkel és hatalmas tevecsordákkal találkozhatnak monszun után. Míg északon a datolya pálma jellemző, mely jobban bírja a szárazságot és a hőt, Salalah-ban a kókuszpálma dominál. Trópusi gyümölcsök - banán, mangó, papaja, kókusz - mind megterem errefelé.


Salalah maga egyelőre nem az a tipikus nyaralóváros, ahol esténként szuvenír árusokkal és kávézókkal szegélyezett sétálóutcákon hömpölyög a nyaralók tömege. Ez viszont egyáltalán nem hátrány, sokunk számára talán izgalmasabb, autentikusabb így a város, utcáin sétálva bepillantást nyerhetünk a helyiek igazi életébe.


Strandok szempontjából Salalah és környéke tagadhatatlanul különleges, nem véletlenül nevezik a Kelet Karibjának is – aminek persze része az is, hogy a lenyűgözően természetes, puha fehér homokos strandokon tevék felbukkanása sem kizárt. Bár a strandokkal itt nem könnyű betelni, a környék felfedezésére mindenképpen érdemes időt szánni.


Látnivalók, melyeket érdemes felfedezni:


- Tömjén Múzeum

- Nagy Mecset

- Ibn Afif Mecset

- Jób sírja

- Bin Ali sírja és mecset

- Taqah halászfalu, elragadó középkori erőddel

- Khor Rori (az egykori Sába Királyságának maradványai)

- Wadi Darbat és környéke, kirándulások a Qara- hegységben

- Mirbat kikötője és a környékbeli festői öblök (reggelente halászok árulják itt a frissen fogott halat)

- A nyugati rész csodálatos tengerpartjai, tömjénligetekkel, legelésző tevecsordákkal Mughsail Beach, Fizaya Beach

- Rub Al Khali sivatag (kicsit messzebb van, de nagy élmény annak, aki még nem járt homoksivatagban...)


Szervezett programlehetőségek Salalah-ban

1 027 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page