top of page
waterfall salalah.webp

Nyaralás Salalah-ban

Az Arab-félsziget trópusi paradicsoma, az ókori - középkori arábiai karavánutak egyik fontos állomása, az Ománi Szultánság második legfontosabb városa, Dhofar régió központja. Különleges szubtrópusi mikroklímája, a nyári monszun miatt hihetetlenül zöld, termékeny vidéke a sivatagos Arab-félszigetnek, a nyári hónapok hőmérséklete mérsékeltebb, kiegyensúlyozottabb, mint az északi területeké. Csodás vízesésekkel, dús folyóvölgyekkel, legelésző teve- és tehéncsordákkal találkozhatunk a környéken tett kirándulások során. Salalah és környékén találhatók Arábia legszebb, fehérhomokos tengerpartjai.

Szállás

Néhány éve hatalmas hotel beruházások kezdődtek és valósultak meg Salalah és Taqah közötti Hawana üdülőközpontban. Itt elég jó ár-érték arányban lehet resort típusú szállodákban pihenni.

A városi - kedvezőbb árfekvésű szálláslehetőségek is jók, de szerintem fontos a tengerpart könnyű elérhetősége, ugyanis  bár a környék természeti látnivalói egészen különlegesek, Salalah maga látnivalók szempontjából nem túl jelentős.

 

Salalah - Hawana All Inclusive szállodák:

www.fanarhotel.com

www.rotana.com/rotanahotelandresorts/oman/salalah/salalahrotanaresort

fanar.jpeg
971b608fed7e308fccf401a0905eaa2d.jpg

Programlehetőségek Salalah

A programok Angol nyelvű idegenvezetéssel egész évben foglalhatók, Magyar idegenvezetés lekérésre,

dátumegyeztetés függvényében  lehetséges.

Salalah városnézés

A városnézés során ellátogatunk a Nagy Mecsetbe. A banán, papaja, kókuszültetvények mentén megnézzük a gyümölcspiacot. Később ellátogatunk a Tömjén Múzeumba ( a tömjén Salalah-Dhofar és Jemen egyik legfontosabb exportcikke volt már az ókorban is ), és megnézzük a közeli Al Balid Archeológiai Parkot. Kívülről megnézzük a Szultán Salalah-i Al Husn Palotáját, és körülnézünk a bazárban.

 

Salalah-tól Nyugatra

A kirándulás első állomása a közeli kis halászfalu, Taqah. Megnézzük az erődöt és az őrtornyokat, majd ellátogatunk az ókori Samhuram romjaihoz, mely az ókorban Sába Királyságához tartozó Haramout régió egyik fontos kereskedővárosa lehetett a karavánút mentén. Később beautózunk a hegyek közé, Wadi Dartbatba, mely Dhofar régió egyik legszebb folyóvölgye. Vízeséseket, egymásba ömlő tórendszereket és hatalmas tevecsordákat láthatunk itt. A program utolsó állomása a Mirbathoz közeli, a 14. századi iszlám tanító, Mohammed Bin Ali sírjára épült kis mecset. A hölgyeknek térdet fedő ruházat ajánlott, és a mecset környékén kendő a fejre.

Salalah-tól Keletre

A program első állomása az Al Mughsail Beach, és a „Fújó Lyukak”, majd autózás a helyek között a zig-zag úton ( nagyon jó minőségű, biztonságos autóút ), ahonnan lélgzetelállító a kilátás. Út közben megnézzük a tömjénfa ligeteket ( Tömjénfa Nemzeti Park ), majd utazunk tovább az érintetlen Fizaya Beach-re.

Rub Al Khali Dűnék és Naplemente (175km )

​A Rub Al Khali az Arab- félsziget, és egyben a világ legnagyobb érintetlen homoksivatagja, itt találhatók Arábia legmagasabb homokdűnéi. Meglátogatjuk az elveszett sivatagi várost – Ubart, a Korán is említi mint a tömjénkereskedelem egyik fontos állomását, melyet a legenda szerint elnyelt a sivatag.  Maradványaira 1992-ben bukkantak rá és a mai napig folynak itt ásatások, a terület UNESCO védelem alatt áll.

Később megnézzük Wadi Dowka tömjénfáit, autózunk a dűnék között (dune bashing), és megcsodálhatjuk a semmihez sem hasonlítható sivatagi naplementét az egyik dűne tetejéről.

Visszaérkezés Salalah-ba késő este.

Lovaglás a tengerparton

Egyeztetett időpont szerint, 1-2 órás lovaglás, transzferekkel a szálloda és a tengerpart közvetlen közelébel elhelyezkedő lovarda között.

bottom of page