top of page
Félnapos Muscat
Városnézés Muscatban

Muscat

Muscat Arábia legelragadóbb fővárosa. Fantasztikus természeti adottságokkal rendelkezik, a város arculatát a Hajar-hegység szürke sziklái, a tenger és e kettő közé ékelődő hagyományos fehér épületek sokasága adja. Mindez kiegészítve gondosan ápolt, virágos közterületekkel, és rendkívüli tisztasággal.
Az élet ritmusa nagyságrendekkel nyugodtabb itt, mint a szomszédos országok metropoliszaiban, bár az utóbbi néhány évben az idelátogató turisták száma jócskán megnövekedett, mára Muscat a Közel-Kelet legnépszerűbb úticélja lett. 
A főbb nevezetességeket meg lehet nézni egy nap alatt, de ha van rá idő és energia, akár további 1-2 napra való érdekes, tartalmas időtöltést garantáló látnivaló is akad. 
sapkák.jpg
AL BUSTAN PARLAMENT 1.jpg
Félnapos városnézés

Nagymecset - Operaház ( belülről is ) Al Alam Palota - Muttrah erőd, - Bazár

Egész napos  városnézés

Nagymecset - Operaház ( belülről is ) - Parlament - Al Bustan - Al Alam Palota - Bait Al Zubair Múzeum -  Muttrah erőd, - Bazár

 

NAGYMECSET

A Muscat-i Sultan Qaboos Nagymecset építésének terve a ‘90-es évek végére fogalmazódott meg, az apropót az adta, hogy Sultan Qaboos uralkodásának 30. évfordulójára - mely egyben az ezredfordulóra is esett - megépítsék az ország, és abban az időben a Perzsa-öböl legnagyobb, legfényűzőbb muszlim templomát. Megnézzük a női-, férfi imatermeket,  a külső kerengőket, és a rituális mosakodó helyiségeket. 

 

OPERAHÁZ

A Muscat Operaház a mecset mellett a város másik ikonikus épülete. Sultan Qaboos híresen nagy komolyzene rajongó volt, valószínűleg európai tanulmányai során ismerkedett meg a nyugati klasszikus zenével. Az operaház megépítésével egyfajta kulturális hidat álmodott meg a kelet és a nyugati világ között. Az épület stílusát tekintve  a modern iszlám jegyeit hordozza, külső formáját a középkori ománi erődök mintájára tervezték.

Az épület színpadtechnikai megoldásai is ámulatba ejtők, és itt található a világ néhány mobil orgonájának egyike.

AL ALAM PALOTA

Az Al Alam palota az egykori híres nevezetes Muscat-i kikötő helyén,  található, az óváros szívében, a város legimpozánsabb, reprezentatív negyedében.  A palota helyén a portugál megszállás alatt Vámház és egy Ágoston rendi kolostor működött, a ma látható épületegyüttes 1972-ben készült el, de persze az idők során több felújításon, átalakításon esett át. A fogadócsarnok kétségkívül Omán legextravagánsabb épülete. Tölcsérszerű oszlopai, erős arany, kék színe látványosan kiemelik a palotakomplexum, és a környék épületeinek elegánsan visszafogott környezetéből. Mára Muscat egyik jelképévé vált. 

MUTTRAH

Muttrah egykor önálló halászfalu volt, mára Muscat szerves része, turisztikai központja. Itt található a város kereskedelmi kikötője, de 

de itt állomásozik a szultán két homokszínű jacht-ja, és ide futnak be az óriási nemzetközi szállodahajók is.

A kikötő mellett néhány éve készült el a Muttrah-i piac épülete, érdemes benézni, különösen a halpiacra, ahol az aznapi fogást árulják és dolgozzák fel. 

A Muttrah-i sétány meghatározó épülete a 15. században épült és azóta több átalakításon, felújításon is átesett mecset, a siíta Al Rasool Al A’dham azaz a “Nagy Próféta” mecset. Jellegzetes kék kupolája és  arab kalligráfiákkal díszített minaretje meghatározza Muttrah látképét. Ma a siíta kisebbség, a környéken élő lawatiak szentélye, kizárólag hívők számára látogatható.

BAZÁR

A Muttrah-i bazár Omán talán leglátványosabb de mindenképpen a legrégebbi piaca, történelme mintegy 200 évre tekint vissza. Épületei egykor vályogból és pálmalevélből épültek, de az idők során számos átalakításon esett át. Igazi hangulatos keleti piac.

MUTTRAH ERŐD

Muttrah másik nagyon szép, nemrégiben felújított, és a látogatók számára megnyitott nevezetessége a 17. századi Muttrah-i Erőd. A bazárból a sétányon továbbhaladva érjük el. Számos restaurált ágyú és fantasztikus panoráma várja azokat, akik vállalják a túrát. 

PARLAMENT

Az Al Busan városrész, mely tulajdonképpen a város keletii “vége”, itt férkőznek az Al Hajar sötétbarna sziklái a legközelebb a tengerhez. A csipkézett hegy, a kék tenger és a kettő közti szűk sávban meghúzódó fehér épületek valami egészen fantasztikus látványt nyújtanak. Al Bustan maga tulajdonképpen a Parlament - a Majilis Oman épületkomplexumát, illetve a közelben a tengerparti Al Bustan Hotelt jelenti. 

BAIT AL ZUBAIR MÚZEUM

Muscat turisták által talán leglátogatottabb múzeuma, közel az Al Alam Palotához. Nagyon érdekes, 1-1,5 óra alatt bőven bejárható gyűjteménye átfogó képet ad Omán történelméről, néprajzáról.

A múzeum a  2005-ben alapított, Ománban számos egyéb üzleti érdekeltséggel bíró Al Zubair Corporation kulturális projektje. Sheikh Al Zubair Bin Ali, a család leghíresebb tagja a 20.. század első felében három szultánt is szolgált mint magas rangú állami tisztviselő.

daymaniyat1.jpeg
Hajókirándulás a Daymaniyat-szigetekhez

Kb. 6 órás program

 

DAYMANIYAT-SZIGETEK

 

Az Ománi-öbölben, Muscattól 40km-re található Daymaniyat-szigetek az 1980-as évek óta természetvédelmi terület. A szigeteket övező sziklás partszakaszok természetes medencéket alkotnak. Az víz alatti üreges képződmények és korallok között hihetetlenül gazdag az élővilág - tengeri teknősök és  számos halfaj élőhelye, ideális búvár- és snorkel hely. E a sziklás táj madárvilága is jelentős -számos endemikus és vándorló madár kedvenc fészekrakó helye.

tenger2.jpg
Hajókirándulás Muscat partjainál - Bandar Khiran lagúnáihoz

Kb. 5 órás program

 

BANDAR KHIRAN

 

A Muscattól mindössze 25 perces hajóútra található Bandar Al Khiran lagúnái - fantasztikus tengeri élővilággal bírnak, remek búvár és snorkel uticél, nem túl messze Muscattól.

IMG_1156.jpg
Előadás az Operában

Az aktuális műsorról az operaház honlapján lehet olvasni, jegyek online vásárolhatók.

https://www.rohmuscat.org.om/en/performance/calendar

 

OPERAHÁZ - ELŐADÁS

 

A Muscat-i operaház  mindig is nyitott volt a klasszikus zenei előadások mellett egyéb műfajokra is - természetesen ománi népzene, egyéb arab országok népzenei előadásai is megtalálhatók a repertoáron, de láttunk már itt  portugál fadot, argentín tangóestet, előfordult jó néhány jazz / popzenei koncert is. Az  épület ultramodern technikai megoldásai, elegáns, kifinomult épülete mellett a repertoár is világszínvonalú. Az operaház előadásain világ komolyzenei életének sztárjai lépnek fel évről évre, a művészek számára is magas presztizssel  bír ez a fantasztikus helyszin. 

" Ha valaki szereti a klasszikus zenét, és jószerencséje akkor viszi Muscatba, amikor az Operaház és a House of Musical Arts éppen előadásokat tart - ne hagyja ki. Hihetetlen élmény egy ennyire eltérő kulturájú országban Mozartot, Beethovent, Vivaldit hallgatni vagy nézni, és a közönség körében látni a gyönyörűen, hagyományos viseletükbe öltözött férfiakat, nőket és nagyon sok gyereket"

Nóra

2022. március

al farsi2.jpeg
Látogatás az Alia Al Farsi galériába

Akár a városnézést kibővítve is útba ejthetjük a galériát.

Alia Al Farsi

Korunk legelismertebb ománi képzőművésze. Képei egészen egyedi stílusban reprezentálják az emberi lélek sokféleségét. Visszatérő témája Muttrah régi épületei, az ománi nők, hagyományaik, és mindezt átitatja az arab misztikum - a szufizmus filozófiája, egyfajta belső béke, harmónia.

Munkái között nagyméretű festmények, tárgyak, bútorok és installációk találhatók. Több festménye szerepelt már a Christies aukcióin, és található meg európai múzeumokban, köztük a párizsi Arab Világ Intézetben is.

Kiállítótermét Muscat egyik ipari negyedében, egy hatalmas hangárban nyitotta meg nehány éve.

Lenyűgöző hely!

Omán programok - Omán magyarul - Programok Ománban

bottom of page