top of page

Hasznos tudnivalók

IMG_2524.jpg

Időeltolódás

Magyarországhoz képest  +2 óra - a téli időszámítás idején +3 óra 

Éghajlat

Az ország klímája rendkívül száraz és forró sivatagi. Az időjárás, májustól szeptemberig forró, párás,  35-45 C, de októbertől márciusig csodálatos nyári idő van, 20-30 C, kellemes hűs estékkel. Az épületekben mindenhol működik légkondícionálás, a legtöbb helyen túlzottan is, ezért javaslom, hogy pulóvert / kiskabátot még nyáron is hozzanak magukkal.

Nyelv

Hivatalos nyelv az Arab, de a városi kereskedelemben és az üzleti életben elterjedt az angol is. A nagy számban itt élő indiai - bangladeshi - pakisztáni lakosság miatt elterjedtek a hindu, malajalam, urdu nyelvek, illetve mivel a  kelet-afrikai Zanzibár a történelem során egy ideig Ománi fennhatóság alatt állt,  számos ománi családban  a szuahéli  a jellemzően beszélt nyelv.

Vallás

Omán hivatalos vallása az Iszlám. Az országban számtalan mecset és imahely található. A nagy számban itt élő külföldi munkavállalók számára két keresztény templom komplexum is van Muscatban ( Ruwi, Ghala ), melyekben Szombatonként egész nap különféle nyelven tartanak misét / istentiszteletet.

Ramadan: a Ramadan  a muszlim vallásúak szent hónapja, az Iszlám egyik alappillére. A böjt hava, amikor a hívők napfelkeltétől napnyugtáig nem ehetnek, nem ihatnak és nem dohányozhatnak, mindenféle szórakozás tiltott. Az iszlám naptár szerint a Ramadan 2017-ben május 26-án kezdődik. A nem muszlim látogatóknak ilyenkor nem illik közösségi helyeken enni , inni, dohányozni. Az éttermek, kávézók napközben zárva vannak, kultúrális programok, szórakozási lehetőségek nincsenek. A böjtöt napnyugtakor datolyával törik meg, ezt követi közös vacsora az Iftar, melyet a városban felállított sátrakban, együtt fogyasztanak

 

Következő Ramadan 2024. március 9. és április 8. közé esik.

 

Pénz

A hivatalos pénznem az Ománi Riál (OMR)  1 OMR = kb. 770 HUF   ( 2019.aug.)

Átváltás, fizetés

A HUF és az OMR nem konvertibilis, ezért javasolt USD vagy EUR kézpénzt hozni, melyet a bankok, pénzváltók átváltanak Riálra. Fontos, hogy a régi típusú, 2000 előtt nyomtatott USD címleteket nem fogadják el. Bankkártyás fizetés a legtöbb helyen lehetséges, a városokban számos ATM található.

Nyitvatartások

Az Iszlám pénteki nagy közös imádsága miatt a környező országokhoz hasonlóan itt is a hétvége a Péntek és a Szombat. A mecsetek Péntek kivételével minden nap 08.00 - 11.00-ig látogathatók. A bevásárlóközpontok üzletei  a hét minden napján 10.00- 22.00 óráig nyitva vannak.

A kisebb üzletek és a bazár 14.00-17.00-ig zárva van. A bankokban jellemzően hétköznapokon 08.00 - 14.00-ig van ügyfélszolgálat.

Közlekedés

Vidéken egyáltalán nincs, Muscatban is nagyon szerény a tömegközlekedés kiépítettsége. Elterjedt a taxi transzfer, az utcán, bevásárlóközpontok előtt, szállodáknál, repülőtéren várakozó taxikat lehet igénybe venni, diszpécser szolgálat, telefonos taxirendelés nincs.

Víz

Csapvizet nem ajánlatos fogyasztani, palackozott víz mindenhol elérhető.

Alkohol

Alkoholot tartalmazó italokat csak az engedéllyel rendelkező vendéglátó helyeken lehet kapni - szállodákban, bárokban.

Elektromos hálózat 

Brit típusú, 3 villás dugó a szabvány, 220/240 V. Átalakító adaptert bárhol lehet venni.

 

Fényképezés

Szinte mindenhol lehet fényképezni a fotózás általános etikettjét betartva - embereket csak előzetes engedéllyel fotózzunk,  a vallásos muszlim nők és gyerekek nem szeretik, ha fényképezik őket. 

Öltözködés 

Egész évben érdemes nyáriasan öltözni, de mivel Omán egy konzervatív ország, a középületekben, plázákban ajánlott a váll és a térd elfedése, illetve a nyilvános városi tengerpartokon nem javasolt a bikini viselése ( a szálldák medencéinél, tengerpartján lehet ). Ajánlatos sapkát, kalapot, napszemüveget használni az erős napfény miatt.

A sivatagban, illetve a magas hegyekben este hűvös lehet.

A mecsetekbe a hölgyek csak fejkendőben, csuklóig / bokáig érő öltözetben léphetnek be.

Turista vízum

10 napnál kevesebb időtartamra Magyar állampolgároknak vízummentes a belépés.

Hosszabb tartózkodás esetén az alábbi linken lehet online vízumot igényelni.

 

http://www.evisa.rop.gov.om/

Magyarország Nagykövetsége Ománban

Cím: Al Rawaq Building, 2nd floor - Office no. 209., Al Qurum, PC: 116, P.O. Box: 1272, Maszkat, Ománi Szultánság

Telefon: +968-2250-7468, +968-2250-7469

Fax: +968-2257-9930

Misszióvezető: Fodor Barnabás 

Email: mission.mct@mfa.gov.hu vagy consular.mct@mfa.gov.hu

Gond esetén a nap 24 órájában elérheti a Maszkati Magyar Konzuli Hivatalt. Munkaidőben a (+968)-2250-7468 telefonszámon, munkaidőn túl a konzuli tájékoztatási és vészhelyzeti ügyeleti telefonvonalon:

  • Magyarországról ingyenesen a 06-80-36-80-36 zöldszámon, amely a Konzuli Tájékoztatási és Ügyeleti Központunkban, Budapesten van.

  • Külföldről a +36-80-36-80-36,

  • illetve WhatsApp – +36-30-36-36-111 – és Viber – +36-30-36-36-555 – platformokon elsősorban szöveges üzenetek formájában.

Vámrendelkezés

Vámmentesen behozható:

 - 400 cigaretta

- fejenként  4 liter alkoholos ital

- 100 ml parfűm

- 10 db DVD személyes használatra

       

bottom of page