top of page
Hasznos Tudnivalók

Időeltolódás

Magyarországhoz képest  +2 óra - a téli időszámítás idején +3 óra 

Éghajlat

Az ország klímája rendkívül száraz és forró sivatagi. Az időjárás, májustól szeptemberig forró, párás,  35-45 C, de októbertől márciusig csodálatos nyári idő van, 20-30 C, kellemes hűs estékkel. Az épületekben mindenhol működik légkondícionálás, a legtöbb helyen túlzottan is, ezért javaslom, hogy pulóvert / kiskabátot még nyáron is hozzanak magukkal.

Nyelv

Hivatalos nyelv az arab, de a városi kereskedelemben és az üzleti életben elterjedt az angol is. A nagy számban itt élő indiai - bangladeshi - pakisztáni lakosság miatt elterjedtek a hindu, malajalam, urdu nyelvek, illetve mivel a  kelet-afrikai Zanzibár a történelem során egy ideig Ománi fennhatóság alatt állt,  számos ománi családban  a szuahéli  a jellemzően beszélt nyelv.

Vallás

Omán hivatalos vallása az Iszlám. Az országban számtalan mecset és imahely található. A nagy számban itt élő külföldi munkavállalók számára két keresztény templom komplexum is van Muscatban ( Ruwi, Ghala ), melyekben Szombatonként egész nap különféle nyelven tartanak misét / istentiszteletet.

Ramadan: a Ramadan  a muszlim vallásúak szent hónapja, az Iszlám egyik alappillére. A böjt hava, amikor a hívők napfelkeltétől napnyugtáig nem ehetnek, nem ihatnak és nem dohányozhatnak, mindenféle szórakozás tiltott. Az iszlám naptár szerint a Ramadan 2017-ben május 26-án kezdődik. A nem muszlim látogatóknak ilyenkor nem illik közösségi helyeken enni , inni, dohányozni. Az éttermek, kávézók napközben zárva vannak, kultúrális programok, szórakozási lehetőségek nincsenek. A böjtöt napnyugtakor datolyával törik meg, ezt követi közös vacsora az Iftar, melyet a városban felállított sátrakban, együtt fogyasztanak.

Jövő évi Ramadan ideje ( 1-2 nap eltéréssel ): 2020.ápr.23 - máj.15.

 

Pénz

A hivatalos pénznem az Ománi Riál (OMR)  1 OMR = kb. 770 HUF   ( 2019.aug.)

Átváltás, fizetés

A HUF és az OMR nem konvertibilis, ezért javasolt USD vagy EUR kézpénzt hozni, melyet a bankok, pénzváltók átváltanak Riálra. Fontos, hogy a régi típusú, 2000 előtt nyomtatott USD címleteket nem fogadják el. Bankkártyás fizetés a legtöbb helyen lehetséges, a városokban számos ATM található.

Nyitvatartások

Az Iszlám pénteki nagy közös imádsága miatt a környező országokhoz hasonlóan itt is a hétvége a Péntek és a Szombat. A mecsetek Péntek kivételével minden nap 08.00 - 11.00-ig látogathatók. A bevásárlóközpontok üzletei  a hét minden napján 10.00- 22.00 óráig nyitva vannak.

A kisebb üzletek és a bazár 14.00-17.00-ig zárva van. A bankokban jellemzően hétköznapokon 08.00 - 14.00-ig van ügyfélszolgálat.

Közlekedés

Vidéken egyáltalán nincs, Muscatban is nagyon szerény a tömegközlekedés kiépítettsége. Elterjedt a taxi transzfer, az utcán, bevásárlóközpontok előtt, szállodáknál, repülőtéren várakozó taxikat lehet igénybe venni, diszpécser szolgálat, telefonos taxirendelés nincs.

Víz

Csapvizet nem ajánlatos fogyasztani, palackozott víz mindenhol elérhető.

Alkohol

Alkoholot tartalmazó italokat csak az engedéllyel rendelkező vendéglátó helyeken lehet kapni - szállodákban, bárokban.

Elektromos hálózat 

Brit típusú, 3 villás dugó a szabvány, 220/240 V. Átalakító adaptert bárhol lehet venni.

 

Fényképezés

Szinte mindenhol lehet fényképezni a fotózás általános etikettjét betartva - embereket csak előzetes engedéllyel fotózzunk,  a vallásos muszlim nők és gyerekek nem szeretik, ha fényképezik őket. 

Öltözködés 

Egész évben érdemes nyáriasan öltözni, de mivel Omán egy konzervatív ország, a középületekben, plázákban ajánlott a váll és a térd elfedése, illetve a nyilvános városi tengerpartokon nem javasolt a bikini viselése ( a szálldák medencéinél, tengerpartján lehet ). Ajánlatos sapkát, kalapot, napszemüveget használni az erős napfény miatt.

A sivatagban, illetve a magas hegyekben este hűvös lehet.

A mecsetekbe a hölgyek csak fejkendőben, csuklóig / bokáig érő öltözetben léphetnek be.

Turista vízum

Online vízumkérelmet kell benyújtani - 

 

http://www.evisa.rop.gov.om/

Max 10 napos tartózkodás, egyszeri belépés: 5 OMR 26A

Max 1 hónapos tartózkodás, egyszeri belépés: 20 OMR 26B

Többszöri belépés ( 1 éven belül ):  50 OMR 

Magyarország Nagykövetsége Ománban

Cím: 
Al Rawaq Building, 2nd floor, Unit No: 209, 
Way No: 207, Building 10, Street 7, Block 205, Plot 20, 
Al Qurum, PC: 116, POB: 1272, Muscat, Sultanate of Oman

Telefon:
+968 2250 7467 / 2250 7468 / 2250 7469

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36 
Külföldről: 0036-1-458-3500

Fax:
+968 2257 9930

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet:
Dr. Szatmári Tibor

E-mail:
mission.mct@mfa.gov.hu

Vámrendelkezés

Vámmentesen behozható:

 - 400 cigaretta

- fejenként  2 liter alkoholos ital

- 100 ml parfűm

- 10 db DVD személyes használatra

       

bottom of page