top of page
  • Szerző képeBarbara Nemeth

Do you speak Kumzari?:)))


Omán egyik legérdekesebb települése Al Kumzar.

A Föld stratégiailag talán legfontosabb pontján, Perzsa-öböl kapujában, a Hormuzi-szorosban bújik meg e különleges kis halászfalu. Al Kumzar-t magas hegyek, és a tenger határolja, megközelítése csak hajóval lehetséges.  A Hormuzi-szorosért a történelem során több birodalom is harcolt, uralkodtak itt perzsák, törökök, jemeni törzsek, fennhatóságuk alatt tartották a portugálok, britek.

Az öbölben zajló kereskedelem fontos állomása volt Al  Kumzar, a kereskedő hajók itt töltötték fel élelmiszer- és ivóvíz készletüket.




Számtalan különféle nációjú utazó fordult meg Al Kumzarban, el lehet képzelni, hogy a falu kikötőjében és bazárjában mekkora hangzavar, nyelvi kavalkád lehetett évszázadokon át. Az átutazó kereskedők és mindenféle népek nyelvéből alakult ki ez a furcsa, az Indo-Európai nyelvcsaládba tartozó Kumzari nyelv.

A kumzari  – melyet csak beszélnek, írásbelisége nincs - kialakulására hatással voltak az arab, fárszi, perzsa, urdu, hindu, angol, francia és portugál és még kb.40 (!!!) különféle nyelv.

A falu összesen 4000 lakosa beszéli a kumzarit ma is, és félő, hogy az újabb generációk – akik arabul tanulnak az iskolában – egyre kevésbé fogják használni anyanyelvüket. Az instant üzenetek és az internet korában szinte lehetetlen egy csak szóbeliséggel bíró nyelvet életben tartani.

Nem egy tipikus turista desztináció, messze van Dubaitól és Muscat-tól is, de talán érdemes elhajózni Al Kumzariba is, ha valaki Musandam régióban kirándul!








133 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page