top of page
  • Szerző képeBarbara Nemeth

Tevefutam

Frissítve: 2018. máj. 16.

Tegnap teveversenyen jártam, az Al Fulaij versenypályán Muscattól nem messze.


Érdekes tény, hogy a lovakkal ellentétben a tevék hátán zsoké helyett egy kis gépezet - un. robot zsoké van, melyet a mellettük haladó dzsipekben a tulajdonosok, trénerek távirányítással szabályoznak. A gépezetből kiálló ostorral tudják ösztönözni az állatot a gyorsabb tempóra, sőt hangszórón keresztül beszélhetnek is a tevéhez. Ez a kis adóvevő az évek során több fejlesztésen is átesett, ma már ali...g 4 kilós, telefonos applikációval is működtethető és folyamatos visszajelzést küld a teve sebességéről, pulzusáról.

Korábban 4-5 éves gyerekeket képeztek ki zsokénak, akiket általában szegény családoktól “vásárolták” meg. Sokszor éheztették őket, hogy ne nőjön a súlyuk. Ezt nemzetközi nyomásra 2001-re betiltották az Öböl menti országokban.

A futamokon a tevék egy 4 km-es kört tesznek meg, és átlag 60km/órás sebességgel vágtatnak. Fogadni nem lehet – a szerencsejátékot az Iszlám tiltja, viszont magas pénzdíj jár a győztes teve tulajdonosának. Ománban az szezon első helyezettjének gazdája átlagosan 10.000 ománi riál ( kb. 26.000 USD ) pénzdíjban részesül, de a többi környező országban – Szaudi, Qatar, Dubai – ennek az összegnek a háromszorosát is elnyerheti a szezon győztes.

83 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page