top of page

Egynapos kirándulások Muscatból

Aki  több mint 1-2 napot szán kirándulásokra Muscaton kívül, a nagy távolságok miatt javaslom a körutazást, így megkíméljük magunkat a feleslegesen sok autózástól - nem kell minden  este visszaautózni Muscat-ba. Ráadásul vidéken - a sivatagban, hegyvidéken élvezhetjük a jobbnál jobb, izgalmas, autentikus szálláshelyek adottságait.

 

A körút javaslatok itt olvashatók.

image0.jpeg

Kirándulás a partvidéken

Wadi Shab - Sinkhole

Összesen 360 km

 

8.30 -kor indulás a szállodából. Utazás A tengerpart mentén jellegzetes kis halászfalvakon át a Wadi Shab-hoz, mely Omán egyik legszebb wadi-ja ( a Wadi szó az arab/ héber nyelvekben völgyet jelent, mely esőzéskor a lehulló vizet elvezeti ). Megérzés után kis csónakokkal átkelünk a túloldalra, majd könnyű túra ( kb. 7km oda-vissza ) a völgy belsőbb csodálatos oázisába. A völgyben több kristálytiszta édesvizű tó található, vízeséssel, barlanggal, mindenképpen javasolt a fürdőzés! Ebéd egy tengerparti étteremben, majd visszafelé látogatás a Bimmah víznyelőhöz, mely az egyik legikonikusabb fürdőhely és természeti látványosság Ománban. Visszaérkezés Muscatba késő délután.

wadi shab vagott.jpg

Wahiba Dűnék - Wadi Bani Khalid

Összesen 480 km

 

​Indulás a szállodából 08.00-kor, utazás a Wahiba Dűnékhez, mely UNESCO Világörökség. A 12.000 km2-en elterülő hatalmas dűnékből álló homoksivatag egészen különleges geológiai adottságokkal, növény- és állatvilággal rendelkezik. Látogatás egy beduin faluba.

Később autózás dzsippel a hatalmas dűnéken ( dune bashing ), kipróbálása kötelező! :) Magunk mögött hagyva a Wahiba dűnéket, haladunk tovább a hegyek közé,  Omán leglátványosabb folyóvölgyébe. A Wadi Bhani Khalid oázis  tiszta édesvízében meg is lehet mártózni, felúszni a sziklák mentén egészen a forrásig.

Visszaérkezés Muscatba késő délután.

7252B305-747E-433C-B829-644132FC8007.jpeg

Nizwa -Jebel Akhdar 

Összesen 380 km

 

​Indulás a reggeli órákban a szállodából. Nizwa az ország belső területeinek legfontosabb városa, egykori főváros, az imámok otthona, vallási központ. Itt található Omán egyik legszebb erődje,  hatalmas körkörös alakú ágyú tornyával. Később látogatás a bazárba és a közeli piacra. 

Délután utazás tovább Birkat Al Mauz településen keresztül Jebel Akhdarra. Az út egy 30 km-es szerpentinen visz fel a hegytető falvaihoz, és varázslatos völgyeihez. Séta a Diana-kilátóhoz, a gránátalma és rózsaültetvényei között majd  a Wadi Bani Habib elhagyott falujába. 

IMG_0205.jpg
BD21A442-2358-418A-9C13-EC00B88767BE.jpeg

Barka - Nakhal - Wakan Village 

Összesen 260 km

 

E kirándulás során ellátogatunk a Hajar-hegység nyugati lábához, Batinah Régióba. Rövid megálló a Barka halpiacon, majd utazás tovább Nakhal Erődhöz vagy a Bait Al Gasham Palotába. A Nakhal az Al Hajar-hegység lánálál fekszik, a közelben több termálforrás is található, a legfigyelemreméltóbb közülük az Ayn A’ Thowarah, mely vízhőmérséklete eléri a 45C-ot. Később utazás tovább, fel Omán egyik legszebb hegyi falvába, A Wakan Village tájfotósok kedvenc témája. Egészen fantasztikus élmény, mikor a magasban megbúvó Wakan gránátalma teraszairól körbenézünk a környező hegyvonulatokra, miközben a hegyek visszhangozzák a völgyben meghúzódó másik kis falu müezinjének imára hívó énekét. Visszaérkezés Muscatba a délutáni órákban.

D94D2CDE-EF15-4C98-9567-1EB97C685312.jpeg

Jebel Shams 

Grand Canyon - Misfah Al Arbeyeen - Al Hamra

Összesen 480 km

 

Indulás a szállodából Jebel Shams hegyei felé. A Jebel Shams - azaz a Nap-hegy a legmagasabb a térségben ( 3000m ), itt található a Közel-Kelet Grand Canyonja. Érkezés után lehetőség nyílik fényképezésre,  a kanyonból páratlan kilátás nyílik a környező hegyekre, drámai mély kanyonra. 

Később meglátogatjuk Al Hamra hegyi falut, ahol betekintést nyerhetünk egy helyi család otthonába,  bemutatják hogyan készítették jellegzetes ételeiket, kávéjukat és edényeiket a régi időkben. 

A következő megálló a közeli Misfaht Al Abriyeen falu, mely UNESCO által védett település. Festői kis falu, meredek lejtőn fekszik, girbegurba utcákon, hihetetlenül dús vegetáció között sétálhatunk a faluban. Megfigyelhetjük a helyiek életét, a jellegzetes falaj öntözőrendszert, a teraszos földművelést. Igazi ománi kávét és friss datolyát kóstolhatunk a falu kis vendégházában, ahol nemrég Charles Herceg is vendégeskedett. 

Ebéd útközben egy helyi étteremben. Késő délután visszaérkezés Muscatba. 

IMG_4537.JPG

Wadi Arbeyeen - Sinkhole

Összesen 360 km

 

​Indulás Muscatból négykerék meghajtású járművekkel az Al Arbeieen felé, mely a partvidék egyik legszebb folyóvölgye, másfél órás autóútra Muscat-tól. 

Pár kilométer elteltével utunk holdbéli tájon keresztül vezet Al Arbeieen Wadijáig, ahol az elképesztő kanyon meredek hegyei és szirtjei között futó vízfolyások, dús növényzetű hegyi falvak és  kis zöldeskék tavak és medencék övezik. 

Ebéd után az út folytatódik a Bimmah Víznyelőhöz, mely az egyik legikonikusabb fürdőhely és természeti látványosság Ománban. Visszaérkezés Muscatba késő délután.

bottom of page